Annet

Oppstemt spleiselag gir fantastisk tursti

I anledning sitt eget 150-årsjubileum, gir Bergen Skog- og Træbeplantningsselskap turstien Oppstemten som gave til bergenserne – rundt 1 500 trappetrinn av stein opp til Ulriken, bygget av sherpaer og finansiert av byens befolkning og næringsliv.

Trappene under arbeid.

Oppstemten er en trappesti som vil strekke seg opp fra Storesteinen i Skiveien og ende like nedenfor masten på Ulriken. Stien bygges i ca. 2 meters bredde, med vakre vannrenner og steinsettes fra start til mål med lokal stein. Trappestien dimensjoneres for en halv million brukere årlig, noe som for eksempel er ca. 50 000 mer enn Stolzekleiven per dags dato.

Selve trappestien og vannrennene bygges i tre etapper av snekkermester og fjellbonde Geirr Vetti og nepalske sherpaer, som har lang erfaring med tilsvarende prosjekter. Første byggeetappe hadde oppstart i juni 2016.

Ola Tormod Presttun, fungerende skogsmester i Skogsselskapets styre og én av mange som legger og har lagt ned utallige timer for å skape attraktive og fremkommelige friluftslivtraseer i Bergen-området.

Får folk til fjells

– Vi fikk ideen i 2015. Hovedårsaken til byggingen av Oppstemten er at vi ønsket å gi en gave til Bergen og bergenserne i forbindelse med vårt jubileum. De eksisterende stiene opp Ulriken er i dag såpass slitte at den ene traseen faktisk i år er stengt under den årlige 7 fjellsturen grunnet slitasje. Ved ferdigstillelse blir trappestien en videreføring av vår visjon om å få folk til

fjells, sier styreleder i Bergen Skog- og Træplantningsselskap, Erling Birkeland.

Selv har han vært delaktig i arbeidet til selskapet siden 2004 i form av ulike styre- og lederverv. Da Skogselskapet ble stiftet i 1868 var hovedoppgaven å beplante byfjellene. Nå er fokuset å holde skogene slik at de både kan være drivverdig, samtidig som det legges til rette for friluftsliv for lokalbefolkningen og turister.

– En av tankene med stien er at folk i alle aldre skal kunne nyte friluftsliv og stiens vakre konstruksjon og omgivelser. Eldre eller andre som kanskje har problemer med beina, kan for eksempel nå gå enten opp eller ned stien, for så å benytte taubanen andre veien, påpeker Birkeland.

I celebert selskap

Oppstemten har allerede blitt innlemmet i Norske Turiststier, hvor stien er i celebert selskap med destinasjoner og tilhørende stier som Trolltunga og Preikestolen. Birkeland forteller at arbeidet med stien har vært utfordrende, men at resultatet vil bli enestående flott.

– Folk har kunnet benytte stien mens den er blitt bygget, så sherpaene har måttet ta en del hensyn. Arbeidet med å få tak i sponsorer gikk også noe langsomt i starten, men har nå tatt seg betraktelig opp.

Steinklare jæger

Skogselskapet har invitert Bergens befolkning, næringsdrivende, veldedige stiftelser og fond til å bli med på spleiselaget. Styreleder Birkeland kan informere om at de økonomiske gavene som finansierer arbeidet nå har bikket 10 millioner kroner.

Spleiselaget går ut på at virksomheter eller privatpersoner kjøper ett eller flere trinn i trappestien. Velger man å kjøpe trinn for 100 000 kr eller mer, får man sin logo eller sitt navn inngravert i steintrinnene.

– Jæger kommer til å få navnet sitt skrevet i stein. Uten deres og alle andre sponsorers økonomiske bidrag ville det vært en umulig oppgave å gjøre dette tiltaket gjennomførbart. Så vi i Skogselskapet takker så mye til alle som har bidratt, sier Birkeland, som understreker at det fortsatt er mulig å bli med på spleiselaget.

Klokken 18.00, tirsdag 18. september 2018, blir det offisiell åpning av fantastiske Oppstemten.

– Her har vi en egen komité som arbeider med utforming av selve arrangementet. Etter at åpningsarrangementet er over, vil Oppstemten formelt bli overrakt Bergen kommune som gave fra oss i Skogselskapet, avslutter Birkeland.

 

Del artikkel:

Les også

Finn din forhandler