Tips og råd

Slik vasker du bilen riktig

Når høytrykkene er på vei er det tid for å finne fram høyttrykkspyleren.

Vinteren er en tung tid for bilen din. Veisalt, steinsprut og søle setter lakk, bremser og understell på prøve, og bilen din er kanskje like glad som deg når sommeren endelig kommer til landet og rensker veibanen. Men en ren bil kommer ikke av seg selv, til tross for at våren og forsommeren gir vestnorske biler en naturlig dusj nærmest på daglig basis. En regnskur og to er nemlig ikke nok til å gjøre bilen ordentlig ren. Da må du til med hageslange, svamp, riktig rengjøringsmiddel og litt egeninnsats.

Norges Automobil-Forbund har utarbeidet en rekke tips for hvordan du best vasker bilen etter vinteren. Det aller viktigste er å gjøre bilen ordentlig ren utvendig, inkludert understellet.

– Saltet fungerer som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis dette blir liggende over lengre tid kan det resultere i rust. Derfor bør rengjøringen handle om mer enn bare å skifte hjul, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

1. Spyling

En grundig utvendig vask trenger ikke å være så vanskelig, men det hjelper hvis du har de rette hjelpemidlene – høyttrykkspyler, hageslange, pusseskinn eller klut, bøtte og svamp. Begynn med hageslangen eller høyttrykkspyleren.

– Piggdekk river opp asfalten, og tjære og salt setter seg på lakken. Dette må fjernes. Spyl bilen først for å få av det som sitter løst. Bruker du trykkspyler skal du holde litt avstand slik at du ikke ødelegger lakken eller spyler for hardt på komponenter som kan løsne eller ta skade, sier Engebretsen.

2. Avfetting og grovvask

Når bilen er spylt, er det på tide å finne fram de sterke rengjøringsmidlene, aller helst et avfettingsmiddel.

– Dette er sterk kjemi, og må ikke påføres i direkte sollys eller få anledning til å tørke på lakken. La middelet virke et par minutter før du spyler av med høyttrykkspyler nedenfra og oppover. Først når avfettingsmiddelet virker og tjære og skitt løsner fra lakken, vil du se hvor skitten bilen virkelig er, sier Engebretsen. Grovvasken tar du mens du spyler av avfettingsmiddelet, gjerne med høyttrykkspyler. Spyl nedenfra og opp.

– Det er lurt å spyle skikkelig på og rundt bremsene. Salt gjør at bremseskiver ruster, og bilen går ikke gjennom EU-kontroll om det er for mye rust på skivene, selv om skivene i utgangspunktet ikke er for slitt. Husk også å spyle inni hjulbuer, under bilen, bak støtfangere og andre steder der skitt og salt kan gjemme seg bort, men vær forsiktig slik at du ikke spyler i stykker kontakter til lys eller andre skjøre deler, sier kommunikasjonsrådgiveren.

3. Finvask

Etter grovvasken er det på tide å finne fram bøtte, svamp og bilshampo. Hør gjerne med din lokale Toyota-forhandler om gode produkter til finvasken.

– Skyll svampen ofte og bytt vann. Begynn øverst og jobb deg nedover. Ta en del av bilen og skyll med hageslange. Avslutt med felgene. Skyll godt av med rent vann etter vask, er Engebretsens råd.

4. Tørking

Tørker du bilen raskt etter vask, unngår du de velkjente «støvprikkene».

– Skaff deg et ordentlig pusseskinn eller en mikrofiberklut, skyll godt og vri godt om i en bøtte med rent og lunkent vann.

5. Voksing

Avfetting, kraftig såpe og høyttrykkspyling gjør lakken skinnende ren, men den fjerner også en del av lakkens beskyttelse mot elementene, nemlig voksen. Derfor er det lurt å benytte anledningen til å legge et nytt vokslag. Din lokale Toyota-forhandler har alt du trenger til polering av bilen.

– Et lag med polish eller voks fjerner enda flere avfallsstoffer som oksidert lakk, og «tetter» lakken slik at den er mer motstandsdyktig.

6. Innvendig vask

Når bilen er ren utvendig er den innvendige vasken ingen heksekunst. Ta ut mattene og spyl dem rene. Finn så fram støvsugeren og ta en ordentlig runde med den, gjerne med et smalt munnstykke på de vanskeligste plassene. De fleste flatene kan også ha godt av en vask, og du trenger sjelden noen spesialrensemidler for å gjøre bilen ren innvendig.

– Husk å prøve på en lite synlig plass dersom du er i tvil om vaskemiddelet kan brukes på en flate, sier Engebretsen.

POLERING inneholder Nano Pearl polish og mikrofiberklut kr 294,- VASK inneholder bilshampoo med voks og interiørvask kr 252,- POLERING inneholder Nano Pearl polish og mikrofiberklut kr 116,- ink mva
VASK inneholder bilshampoo med voks og interiørvask kr 101,- ink mva

 

Del artikkel:

Les også

Finn din forhandler