Tips og råd

Velg riktig henger

Vurderer du å kjøpe din første henger, men er usikker på hvilken type du bør velge?

Tilhengere kommer i flere ulike klasser, med og uten tipp, bremser og kasser. Din planlagte bruk, bilens trekkevne og førerkortet ditt avgjør hvilken henger som vil være riktig for deg.

Les hva Tysse, Norges største tilhengerprodusent, mener er viktig å tenke på før du går til innkjøp.

Fritidshengere uten bremser – de billigste modellene

En tilhenger uten bremser passer for deg som vil ha en billigst mulig henger og ikke trenger å frakte ting over lange avstander. Det er verdt å merke seg at du kan kjøre i maks 60 km/t hvis aktuell vekt bak bilen (last i tilhenger + egenvekt på tilhenger) overstiger 300 kilo. Førerkortklasse B er nok. Maksimal tillatt totalvekt på henger og last er 750 kilo, men sjekk alltid vognkortet ditt for å se hva du har lov til å trekke med din bil.

PS. Ettersom hengerne ikke har håndbrekk, vil du trenge stoppeklosser foran og bak når du parkerer disse hengerne.

Fritidshengere med bremser – for lengre distanser

Velger du en tilhenger med bremser, kan du kjøre i de høyere fartsgrensene selv om aktuell vekt overstiger 300 kilo (maks 80 km/t). Hengeren er svært sikker og egner seg for lengre distanser, tyngre last og kan parkeres med håndbrekk. Førerkortklasse B er nok i de aller fleste tilfeller, men husk å dobbelsjekke.

Varehengere – frakt større volumer

Hvis du trenger en stor kasse på tilhengeren, er en varehenger det beste alternativet. Tysse har varehengere med kassemål fra 250×150 cm til 320×180 cm (L/B). De fleste varehengerne kan trekkes av deg med førerkortklasse B. Velg mellom utenpåliggende hjul, tipp, nedfellbare sidekarmer eller to akslinger på tilhengeren.

Del artikkel:

Les også

Finn din forhandler